24 Mayıs 2016 Salı

Türkiye rüzgar konusunda inanılmaz bir potansiyele sahip


Greenpeace Akdeniz, TEMA Vakfı ve World Wide Fund for Nature Türkiye (Dünya Doğayı Koruma Vakfı)  ortak bir panel düzenledi. Paris İklim Zirvesi sonrasında 195 ülkenin imzaladığı Paris Anlaşması'nın enerji politikalarına etkilerinin konuşulduğu panele, Agora Energiewende İcra Kurulu Direktörü Yardımcısı Markus Steigenberger, Rüzgar Enerjisi Birliği'nden Mustafa Serdar Ataseven, Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Nilgün Açıkalın, çok sayıda akademisyen ve gazeteci katıldı. Taksim’deki Intercontinental Hotel’de yapılan toplantının başkanlığını TEMA Vakfı Genel Müdürü Barış Karapınar yaptı.

 

Ataseven: "Ekonomi herkesin cebine değmediğinde kimse çevreyi düşünmüyor."

Türkiye'nin rüzgâr konusunda inanılmaz bir potansiyeli olduğunu ancak değerlendirilemediğini söyleyen Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği'nden Mustafa Serdar Ataseven, hedeflerimizde samimiysek her yıl 2 bin megavat gücün devreye alınması gerektiğini dile getirdi. Bugün 4.800 megavat rüzgâr santralinin  işletmede olduğunu belirten Ataseven, Almanya Türkiye'nin yarısı olmasına rağmen kurulu rüzgarının 10 kat fazla olduğunu Dünya'nın destek ve teşviklerle ayakta durduğunu sözlerine ekledi. Türkiye'de bu anlamda olumlu adımlar olduğunu sıklıkla belirten Ataseven hükümeti daha planlı bir politaka geliştirmesi konusunda uyardı. Ataseven: "Maalesef şu da bir gerçek, bir ekonomi herkesin cebine değmediğinde kimse çevreyi düşünmüyor" dedi.

 

Bayraktar: "Türkiye’nin çok ciddi bir güneş potansiyeli var."

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Başkanı Kemal Bayraktar, Türkiye'nin şuandaki gücünün 73.1 megavat, sadece güneş potansiyelinin ise 500 bin megavat olduğunu fakat bunun kullanılamadığını önemle vurguladı. Dünyada kurulu güneş gücünün 228 bin megavatı aştığını sözlerine ekleyen Bayraktar, Almanya ve Türkiye'yi bu konuda kıyasladı. Türkiye'nin Almanya'dan yüzde 60 daha fazla güneşi olmasına rağmen, Almanya'da 40 bin megavat, Türkiye'de ise sadece 249 megavat olduğunu söyledi. Türkiye'nin çok ciddi bir güneş potansiyeli olduğunu sıklıkla vurguladı.

Steigenberger: "Kömürü kaldırmamız gerektiği kesin ama nasıl yapacağımız konuşulur hale geldi."

Agora Energiwiende İcra Direktörü Yardımcısı Markus Steigenberger , hükümetin, kömür kaynaklı santralleri azaltma süreci süreci sebebiyle tüm tarafları bir masaya çağırdığını belirtti. Son iki yıldır bu konunun üzerinde durulduğunu söyleyen Steigenberger, nükleeri yavaş yavaş çektiklerini, Paris'in adeta bir katalizör görevi yaptığına değinen Markus Steigenberger sözlerine şöyle devam etti: " Kömürü kaldırmamız gerektiği kesin ama nasıl yapacağımız konuşulur hale geldi. Ama Almanya’da hala linyitin payı yüzde 25. Bu bir problem. Almanya’da geçen yıl enerjinin yüzde 33’ü yenilebilir enerji. Biz bu işe başladığımızda maliyetler çok yüksekti, şimdi çok düşük. 50 yıllık süreçte yenilenebilir enerji alanında istihdam, yeni bir endüstri yarattık." dedi. Kömürden vazgeçtiklerini şimdi bunu nasıl yapacaklarını tartıştıklarını sözlerine ekledi.

Açıkalın: "Yatırımcıların çevre koşullarına dikkat etmesi çok önemli."

 

Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Nilgün Açıkalın, konuşmasında çevrenin önemini sıklıkla vurguladı. Güneşi ikinci planda tutup önce rüzgarı görmeyi planladıklarını belirten Açıkalın, rüzgarda inanılmaz başvuru olduğunu söyledi. Rüzgar enerji santralleri çevreci olda da birtakım sorunları olduğuna değindi. Açıkalın bu sorunlardan bazılarını şu şekilde açıkladı: " Orman arazisi üzerinde olması, kuş göç yolları üstünde olması, yatırımcıların çevre koşullarına uymaması nedeniyle hukuki sorunlar vb. derken rüzgar enerji santralleri beklenen kapasiteye ulaşılamadı." Geçmişten gelen bazı sorunlarında bulunduğunu önemle vurgulayan Açıkalın, iletişim sistemlerinin geliştirilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Bölgesel üretilen enerji tüketim merkezlerinin hepsinin Trakya ve İstanbul'da olduğundan yakındı. Köylülerin sıkça şikayette bulunduğunu belirten Açıkalın, yatırımcıları çevre koşullarına dikkat etmeleri konusunda uyardı. Yatırımcıların halka sadece anlatmasının yeterli gelmediğini, onları da projeye dahil etmeleri gerektiğini vurguladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder