16 Mayıs 2016 Pazartesi

Son dönemde sağlık sektöründe en çok tartışılan konulardan biri, sporcuların kullandığı protein tozları. Peki, protein tozları sandığımız kadar zararlı mı?



 

 
 
Beslenme uzmanı  Melis Torluoğlu, protein tozlarının, uzun vadeli kullanımının karaciğer ve böbreklerde işlevsel bozukluklara neden olduğunu, bu sebeple de hastalarına önermediğini söylüyor. Torluoğlu sözlerine şu şekilde devam etti: "Yalnızca egzersiz yapan kişilerle profesyonel olarak hayatını spor yaparak geçiren bireyler arasında büyük fark var. Günümüzde spora başlayan her bireye spor hocaları tarafından protein takviyesi öneriliyor, fakat bu takviye yalnızca profesyonel sporcularda faydalı olabiliyor. Bu yüzden egzersiz yapan hastalarıma ek ürünler yerine, beslenmelerinde bazı değişiklikler yaptırıyorum, bu ufak değişiklikler daha kalıcı sonuçlar doğuruyor."

Spor hocası Metin Korkut, Melis Torluoğlu'nun profesyonel ve pasif sporcular ile ilgili söylemlerine katılmıyor. Korkut, spor yapan her bireyin rahatlıkla kullanacağını söylüyor. Ürünlerin performansı arttırdığını belirten Korkut, protein tozları sayesinde vücudun protein ihtiyacını kısa sürede karşıladığını belirtiyor. Dahiliye uzmanı Recep Bolat, protein tozlarının performans arttırıcı yani doping veren maddeler içerdiğini ve bu maddelerinde, böbrekler için ciddi bir tehlike oluşturduğunu söyledi.

Spor hocası Metin Korkut, protein tozunun çeşitlerini şu şekilde anlattı: " Bu ürünler kısa sürede vücudun protein ihtiyacını karşıladıkları için bir nevi sıkıştırılmış proteinlerdir. Whey, casein, egg, soy proteinleri olarak dörde ayrılır protein tozları. Bu ürünlerin kullanımı kişinin amacına ve beslenme alışkanlıklarına göre değişkenlik göstermektedir. Bazı kişilerde laktoz intoleransı yani süte alerji bulunmaktadır. Bu kişiler süt içtiklerinde ne kadar rahatsızlık duyuyorlarsa, whey ve casein proteinlerini kullandıklarında da aynı şekilde vücutları reaksiyon gösterebilir." Bir diğer spor hocası Nuray Gül, protein tozuyla kısa zamanda hızlı sonuçlar elde edilebileceği fikrine katılıyor fakat doğal yollarla beslenmenin sağlık açısından daha doğru olduğunu, protein tozlarının kimyasal içerikli olduğunu söylüyor.

Dahiliye uzmanı Recep Bolat, spor hocalarının "kısa süre ve güzel vücut" tarzında cümlelerle insan hayatına dolaylı yoldan zarar verdiklerini belirtiyor. Sporcunun yapması gereken en temel şeyin sağlıklı beslenme olduğunu belirten Bolat şunları söyledi: "Bu ürünler çok masum gösteriliyor fakat proteinlerle ilgili bütün düzenlemeleri böbrekler ve karaciğerler bu yüzden yüksek yoğunlukta takviye gıda kullanmak böbrekler için ciddi bir tehdit." Her spor çeşidinin protein ihtiyacının farklı olduğunu söyleyen Bolat, kas kuvvetine dayalı spor yapan kişinin proteine daha çok ihtiyacı olduğunu, bu ihtiyacı karşılamak için normalinden daha fazla et, süt, yumurta ve bitkisel protein içeren baklagiller tüketmesinin daha doğru olacağını sözlerine ekledi.

Spor hocasının tavsiyesi üzerine 2 senedir protein tozu kullanan başlayan Ayça Sürmeli, spor performansının arttırdığını ve kendisinde bağımlılık yaratmaya başladığını söylüyor. Ek bir gıdaya bağımlı olmaktan son derece rahatsız olan Sürmeli şunları söyledi: "Spora gidemediğim zamanlarda içiyorum ve bu psikolojik olarak rahatlatıyor beni. O gün onu içmesem vücudumu yağlanmış hissediyorum. Spor hocam başlarda kullanmam için teşvik edici konuştu ama artık protein tozu kullanan birine göre daha az spor yapıyor olmamdan yakınıyor." Bu durumdan son derece rahatsız olan genç kadın, "vücudunuz için kalıcı ve sağlıklı bir şeyler yapmak istiyorsanız benim yaptığım bu hataya düşmeyin" diyerek kullanmaya henüz başlamayanları uyardı.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder