16 Mayıs 2016 Pazartesi

Duygu Demirdağ Bilgi Üniversitesi öğrencilerin sorularını cevapladı.


   İstanbul Bilgi Üniversitesi Çevre Gazeteciliği dersinin bu haftaki  konuğu, CNN Türk'ün son dönemde adına sıkça rastladığımız spikeri, Duygu Demirdağ'dı. Gazetecilik alanında yüksek lisans yapan spiker Demirdağ, 4 sene yerel bir kanalda çalıştıktan sonra CNN Türk'te çalışmaya başladığını belirtti. Bu yolda ilerlemek isteyen öğrencilerin sorularını cevaplayan başarılı spiker, eğitimden çok tecrübenin önemli olduğunu sıkça vurguladı.

Demirdağ: "Artık bu hızlı tempoya dayanamayacağımı düşündüm."

   Kanalda çalışmaya başladığı ilk yıllar sabah 9'dan akşam 10'a kadar çalıştığını dile getiren Demirdağ sözlerine şu şekilde devam etti: " O kadar çok çalışıyordum ki artık bu hızlı tempoya dayanamayacağımı düşündüm, kanaldaki birçok kişi bu düşüncemi  fark etmiş olacak ki, 'Neden pes ediyorsun görmüyor musun senin yerinde ekranlarda olmak isteyen ne kadar çok insan var' gibi ifadeler kullandılar.''

Sahada olmak önemli

   Tavsiye bekleyen öğrencilere, habercilikte sahada olmanın önemli olduğunu belirtti. Kendisinin muhabirlikle başladığını söyleyen Demirdağ, haberi aktarırken, her zaman ezberden çok haberi anlamaya çalıştığını dile getirdi. Prompter (kamera önüne yerleştirilerek, çekimi yapılan kimseye yazılı veya görüntülü hatırlatmalar yapan elektronik alet) kullanmadan habere hazırlanan spiker,  bu  sayede izleyicinin olayları daha rahat ve akıcı bir şekilde anlamasına yardımcı olduğunu söyledi.  Canlı yayınlarda bu kadar başarılı olmasını neye bağladıklarını soran öğrencilere cevabı ise şu şekilde oldu: "Her spikerin bir editörü vardır ve canlı yayın esnasında kulaklıktan editör bilgilendirme yapar, spikerin az da olsa yükünü hafifletir,  fakat benim başlarda editörüm yoktu. Canlı yayındaki başarımın büyük bir kısmını buna borçluyum. Yük tamamen benim omuzlarımdaydı,  bu durum da benim canlı yayınlardaki başarımı arttırdı. Bunun yanında iyi bir dile sahip olmasının da önemli olduğunu vurguladı.

Talimatlar Bülteni

   Kabul edilemeyeceğini bilebile haber önerisi yaptığını söyleyen Demirdağ: "ülkemizde basın özgür olmadığından ana haber bülteninden çok talimatlar bültenine dönüyor iş" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder