24 Mayıs 2016 Salı

Ergin: "Uzman gazetecilere ihtiyaç, her zamankinden daha fazla."


İstanbul Bilgi Üniversitesi,  Çevre Gazeteciliği dersinin bu haftaki konuğu, Hürriyet Gazetesi'nin genel yayın yönetmeni Sedat Ergindi. Gazeteci olmayı hedefleyen öğrencilerin işine yarayacak bilgiler veren Ergin, gazeteciliğin geçmişten bugüne kadar  yaşadığı süreçleri anlattı.
 

Gazetecilik eğitimi alan öğrencilere, cesaretlendirici bir ortamın onları beklemediğini sıklıkla belirten Ergin, gazeteciliğin diğer meslek kollarına göre daha dezavantajlı olduğunu söylüyor. Bunun nedenini ise şu şekilde açıklıyor: "15-20 yıl içerisinde iletişim fakültelerinde patlama oldu. Mezun sayısına göre sektör küçük kaldı. Mezun sayısıyla, sektör aynı oranda büyümediği için iş bulmak sınırlı."

"Sizi bekleyen medya ortamı kutuplaşmış."

Türkiye'nin ciddi bir kutuplaşma ortamı içerisinde olduğunun altını çizen Ergin, bu ortamın hayatın her alanını etkilediğini söylüyor. Bu kutuplaşmanın en çokta medyada olduğunu belirten Ergin, sözlerine şu şekilde devam ediyor: "Kutuplaşma olunca, olgulardan çok ideolojik tutumlar ön planda oluyor. Kutuplaşma beraberinde taraflılığı getiriyor." Bu kutuplaşmanın tarafı olmak istemeyen gazeteciler için bu durumun zor olduğunu söyleyen Ergin, kendi gazetelerinin, bağımız bir çizgide gazetecilik yapmaya çalıştığını belirtiyor.

"Sosyal medya sayesinde elinde telefon olan herkes bir mecra artık."

70'li yıllarda teknolojinin yetersizliğini şu şekilde ifade ediyor Ergin: "70'li yıllarda foto muhabir fotoğrafı çekerdi ve o fotoğrafın gazeteye ulaşması için büyük bir çaba gerekiyordu." Ergin, bugün gelinen noktada sayısız imkan olduğunu, sosyal medya sayesinde elinde cep telefonu olan herkesin bir mecra olduğunu sözlerine ekliyor. Bu durumun ciddi sorumluluklar gerektirdiğini vurgulayan Ergin, "olayların aktarımında filtreler olmuyor bu yüzden nefret söylemlerine sıkça rastlıyoruz. İmkan çok olmasına rağmen olumsuz şekilde kullanılmasına tanık olduğumuzda oluyor" diyor. Gazetecilerin artık kağıttan kimlikle değil de dijital platformlarda karşımıza çıktıklarını söyleyen Ergin, Dünya'nın her yerinde gazete tirajlarının düştüğünü bu yüzdende dijitale yönelimin arttığını ifade ediyor. Ergin, "internette 3 milyonu bulabilirken gazete tirajlarında bu sayıya ulaşmak imkansız" diyor. Türkiye'de bütün haber sitelerinin ücretsiz olduğundan yakınan Ergin, bunun Türk basını için oldukça sıkıntılı bir konu olduğunu bu sebeple platformlarla ilgili gelir planları yapılması gerektiğini söylüyor.

"Mecralar değişse bile toplumun nitelikli gazeteciye olan ihtiyacı bitmeyecek."

Mecralar çeşitlenip değişse bile tek bir şeyin aynı kalacağını, bununda nitelikli gazetecilere olan ihtiyaç olduğunu önemle vurgulayan Ergin, "insanların her zaman uzman gazetecilere ihtiyacı olacak ve gazetecilik bitmeyecek sadece yazılı basın azalacak" diyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder