16 Mayıs 2016 Pazartesi

YENİ bir MEDYA anlayışı


2012 yılında İstanbul Üniversitesi İktisad Fakültesi'nden mezun olan Kılıç, 8 yıllık bir gazetecilik deneyimine sahip. Ablasının, üniversite yıllarında çıkardığı gazetelere çok özendiğini bu sebeple gazeteci olmaya karar verdiğini söyledi. İlk adım olarak internette formlar kurduğunu, bloglar yazdığını belirten Kılıç, üniversite 1. sınıfta iletişim bölümündeki arkadaşlarıyla bir okul gazetesi hazırladıklarını daha sonra hocalarının yardımıyla staj yapma imkanı bulduğunu söyledi. 20 yaşındayken Radikal'de birden fazla haberinin manşet olmasının kendisini motive ettiğini sözlerine ekledi. Birden fazla gazetede staj yapma imkanı bulan Kılıç, bir tanıdığının vasıtasıyla Al Jazeera Türkiye'ye başvurup, işe alındığını söyledi. İşe alımının kısa sürede başarıyla sonuçlanmasını Türkiye'de yeni medya ile ilgilenen gazetecilerin azlığına bağladı.  

 

 
 

Yeni medya dünyada 2 yıldır var olan bir medya türü fakat Türkiye'de henüz kullanılmadığını belirten Kılıç, bu türün sosyal medyada aktif olduğunu söyledi. Al Jazeera Türk'ün yeni medya masasını farklı içerik türleri üretmeye çalışan bir masa olarak açıkladı Kılıç. Yeni medyayla hayatımıza giren içerik türleri: hikaye anlatıcılığı, infografikler, interaktifler, haritalar üzerinden anlatılar, testler ve sosyal videolar. Kılıç, Yeni Medya haberciğinde en konuşulan içerik türü olan sosyal videoları şu şekilde açıkladı: "süreleri en fazla 2 dakika olan, üzerine metinlerin yada grafiklerin konulduğu bir video şeklidir. " . Videolarda Türkçe konuşulduğu halde alt yazı olması ise, otobüste giderken sesini açmadan dinlemek isteyenler için olduğunu söyledi. Bazı internet sitelerinin  başkaları tarafından yapılan videoları alıp kendi yapmış gibi gösterdiklerinden oldukça rahatsız olduğunu sözlerine ekleyen  Kılıç, videoları Al Jazeera  logosu kalacak şekilde yayınlayacak olan herkesin alabileceğini belirtti.

 

Sosyal medya editörlerine haberci gözüyle bakılmıyor.

Türkiye'de yeni medya masalarının olmadığını sosyal medya masaları olduğunu söyleyen Kılıç, "bu masalarda çalışanların işleri yalnızca tweet atmak ve Facebook'ta paylaşım yapmak" dedi. Gazeteler ve televizyonlarda sosyal medya ajanslarıyla çalışıldığını fakat bu ajans çalışanlarına haberci gözüyle bakılmadığını dile getirdi. "Haberi biz yapıyoruz onlar sosyal medyada paylaşıyor olarak görülüyor" görüşünde olunduğunu belirtti.
muhabir haber öneriyor yada siz öneriyorsunuz. bu içeriğe video çekleim diyorsunuz onları yönelndiriyorsunuz. yazıyı 5 bin kişi izliyor videoyu 1 miyon kişi izliyor. al jazeere türkiyeden baska bu içerik türünü yapan yok. günlerce ugrasılan videonun 3 dksını hazırlıyorsun. Masalar: en fazla muhabir çalıştıran internet sitesi al jazeere tv projesi için geldi olmadı dijitale kaydı bu sebeple yalnızca 25 kişi kaldı. planning desk: muhabirlerden sorumlu, her sabah haber toplantısı, günün rutini konuşuluyor. new media desk: 10 kişilik ekip, news desk var oda günlük rutini takip ediyor. sitenin günlük akışını 24 saat kontrol ediyorlar. ajanstan gelen insanlar bizim anlattığımız haberi duyunca heyecanlanmıyorlar. Bu habercilik birazda çılgın işler yaptığın bir heyecan.  kendimiz nasıl geliştirebiliriz? kişisel deneyimi yeni gazetecilik var ve bu alanda çalışan çok insan yok buradaki kilit nokta hem haberci olmak hemde bu teknolojik içerikleri kullanabilmek. Hala insanlar sosyal medya uzmanı bunlar gazeteci değil diyor. Sadece haber yazarak iş bulamazsınız artık çünkü haberi herkes yazıyor bir sekilde piyasada cok deneyimli insanlar var onlar yazar haber, siz gençsiniz ve bir yere gideceksiniz yeni şeyler götürmeniz gerekiyor.onerim mutlaka muhabirlik yapmanız lazım.. bi video gördüğünüz zaman bende yapabilirim bunu demeniz gerekiyor. akademide bir şekilde yön veriyor.önce iyi bir gazeteci olmak gerek.  . Ahmet hamdi tanpınarın sözü , türkiye evlatlarına dinlenme sansı vermiyo. hergün bir şey oluyor siyasi kavgalar bombalar hiçbir zaman kafanızda hiçbir şey olmadan bugün kitap mı okusam falan çok nadir diyebiliyorsunuz. Dünya'ya daha hakim olarak çalışmak isterim. türkiyede hiç bir zihin açıcı olaydan dünyada olan haberimiz olmuyor.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder